Час обирати здоров'я

Mental Health for Ukraine

В час пандемії та карантинних заходів ми повинні пам’ятати, що наше психічне здоров’я, а також психічне здоров’я наших клієнтів, пацієнтів та колег є надзвичайно важливим і одним з ключових факторів нашого функціонування та добробуту.

До проекту залучено «Телефон Довіри — Ставропігіон 1558», який надає психологічні консультації та психологічну підтримку тим, хто потребує: 096-000-1558. Конфіденційно та цілодобово.

Рекомендації від ВООЗ для установ/інституцій довготривалого перебування осіб з психічними розладами в часі пандемії

Рекоментації ВООЗ WHO-2019-nCoV.pdf (482.0 KiB)

Стаття «Коронавірус у стаціонарному відділенні Новий виклик для психіатрії США»

Коронавірус у стаціонарному відділенні Новий виклик для психіатрії США .pdf (371.5 KiB)

Стаття «Це була медична катастрофа» (Південна Корея)

«Це була медична катастрофа» Південна Корея .pdf (375.5 KiB)

Лікарі первинної ланки несуть зараз величезну відповідальність та мають неймовірне навантаження. Вони перебувають у перших рядах тих, хто рятує нас від коронавірусної хвороби, при цьому, часто не зважають на свій стан, як фізичний, так і психологічний. Наші партнери MENTAL HEALTH FOR UKRAINE (MH4U) Психічне здоров’я для України підготували кілька порад для лікарів первинної ланки, які допоможуть зберегти рівновагу та подбати про себе, а також про своїх колег.

Дбайте про фізичну безпеку та фізичний стан

Ваші засоби індивідуального захисту мають бути під рукою. Важливо дбати про постійний доступ до їжі та пиття, ви не повинні бути голодними та спраглими. Організуйте собі «безпечний простір» — місце і час, закриті від пацієнтів, де ви можете хоча б трішки побути на самоті або з колегами. Дотримуйтеся норм сну, а якщо не вдається — ловіть моменти хоча б короткого сну вдень. Додайте щоденну фізичну активність — ранкову зарядку, прогулянку на роботу чи з неї тощо. Шукайте можливості, щоби балансувати роботу та відпочинок.

Дбайте про психологічні ресурси

Передусім, діліться своїми почуттями та переживаннями. Дайте собі дозвіл на пригнічення, стрес, тривогу — це цілком ОК бути не ОК у такій ситуації. Ви не «розсиплетеся» від цього, а навпаки — станете сильнішими, визнавши свої стани. Зверніться до наших ресурсів, аби дізнатися більше: тут можна почитати й подивитися.

Дбайте про межі

Встановіть та донесіть до пацієнтів правила комунікації: час, коли вам можна телефонувати, та коли ви не можете спілкуватися, коли ви телефонуєте на неприйняті виклики, коли відповідаєте на запити дистанційно, що робити у випадку раптового погіршення стану та неможливості отримати вашу консультацію.

Знайдіть свою «місію»

Пережити важкі часи допомагають також цінності та місія — щось важливе, що ми робимо у своєму житті. Це може бути, наприклад, впровадження програм з підтримки психічного здоров’я ваших колег.

Дбайте про соціальні ресурси

Спілкуйтеся із друзями, за бажанням — з колегами після роботи, виділяйте більше часу на спілкування із рідними та близькими. Адже спілкування допомагає створити змістовні контакти з людьми та одержати необхідну підтримку.

Звертайтеся по допомогу

Якщо після виконання цих рекомендацій, протягом 2-х тижнів ваш стан не покращився, звертайтеся по підтримку — «гарячі лінії» допомоги стануть вам у нагоді під час кризового стану. Поділіться цими номерами з колегами та близькими, котрі також потребують психологічної підтримки.

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18