Час обирати здоров'я

Обережно: амброзія!

З кінця липня до середини жовтня в Україні цвіте амброзія — один з найбільш агресивних алергенів.

Ця рослина є північноамериканським «подарунком» нашому континенту. Завезена в Європу амброзія була разом з насінням червоної конюшини в 1873 р., в Україну потрапила в 1914 р. Часу бур’ян не гаяв, лише за століття заполонив 5 млн га європейських територій, а в нашій країні рослина виявлена на території 21 області.

Навіть крихітний пилок амброзії надзвичайно небезпечний для людини, що страждає на алергію. Він є одним з найбільш агресивних алергенів, який зданий поряд з алергічною реакцією викликати навіть астму.

Алергічна реакція наступає при концентрації всього 25 зерняток пилку на 1 м³ атмосферного повітря. Причому рослина не обов’язково має рости біля вашого будинку. Атмосферні циклони, які супроводжуються сильними вітрами, дають змогу пилку амброзії долати величезні відстані.

Симптоми алергії на амброзію:

— нежить;

— свербіж та почервоніння очей;

— сльозоточивість;

— свербіж шкіри;

— кашель або хрипи;

— біль або першіння в горлі.

Якщо відчуваєте такі симптоми наприкінці літа або восени, обов’язково проконсультуйтесь з алергологом.

Зменшити симптоми алергії можна, використовуючи назальні спреї та антигістамінні препарати.

Алергія на амброзію може з’явитися навіть в абсолютно здорової людини, в якої раніше не спостерігалося захворювання. Причиною цього є накопичення алергену — для чого достатньо лише протягом кількох тижнів вдихати повітря, в якому є пилок рослини.

Як боротися з амброзією

Амброзія надзвичайно плодовита рослина. Лише один кущ може за сезон дати від 30 до 150 тис. насінин. А якщо зрізати квітучу рослину і залишити на місці, «недозріле» насіння здатне прорости.

Ефективним методом у боротьбі з амброзією є скошування. Проте в амброзії є підступна властивість: якщо скосити її в період активної вегетації, вона утворює в 2-3 рази більше молодих пагонів, ніж було. Тому, поки вона росте, одноразове скошування протипоказано — воно призведе тільки до ще більшого зростання. Ефективніше багаторазове — не менше ніж 3-5 разів за сезон.

Найнадійніший в наявних умовах метод — виривання з коренем. Якщо територія невелика, то від амброзії таким методом можна позбутися майже напевно.

Якщо заражена амброзією територія велика, вручну від цієї трави не позбутися. Тоді найкраще диференційоване використання різних гербіцидів згідно зі Списком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до застосування на території України.

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18