Час обирати здоров'я

Сезонна алергія: як відрізнити від ГРВІ?

Алергія — один із найпоширеніших у світі розладів імунної системи, що проявляється підвищеною чутливістю до чужорідних для організму речовин.

Від алергічних реакцій страждає приблизно 10-30% населення світу, і щороку кількість таких людей зростає. Алергенами, тобто речовинами, що провокують алергію, можуть бути харчові продукти, пилок рослин, домашні тварини, побутова хімія, медичні препарати тощо.

Сезонна алергія, або поліноз (анг. Роllen — пилок) — це алергічне захворювання, яке викликане рослинним пилком і характеризується гострими запальними змінами слизової оболонки дихальних шляхів та очей.

Захворювання спостерігається у період цвітіння окремих рослин, має виражену сезонність. У квітні-травні, починають цвісти липа, береза, тополя та інші. З кінця травня і до початку липня — трави і злакові: тимофіївка, подорожник, ячмінь, овес, пшениця тощо. З кінця липня до початку вересня — амброзія, лобода, полин... Усі ці рослини стають причиною сезонної алергії.

Основні симптоми сезонної алергії:

  • свербіж та почервоніння очей,
  • відчуття піску в очах,
  • сльозотеча,
  • нежить,
  • напади чхання,
  • утруднене носове дихання.

Ці безневинні на перший погляд симптоми, якщо вчасно їх не зупинити, можуть призвести до тяжких наслідків, таких як бронхіальна астма чи анафілактичний шок.

Профілактика та лікування

Першочергове лікування в період цвітіння полягає у зменшенні симптомів алергії. Основне ж лікування хворих на поліноз проводиться у стадії ремісії лікарями-алергологами.

Щоб запобігти загостренню хвороби, дотримуйтесь таких рекомендацій:

у сезон цвітіння обмежте перебування на повітрі, не відчиняйте вікна у машині;

прийшовши з вулиці, обов’язково помийте руки, промийте очі водою, а ніс — сольовими розчинами, а ще краще — прийміть душ;

відчинені вікна завішуйте вологими простирадлами, щоб стримувати пил, пилок;

щоденно робіть вологе прибирання вдома;

виключіть із раціону харчування продукти, куди може входити пилок і ін. частини відповідних рослин;

на вулиці носіть сонцезахисні окуляри;

віддавайте перевагу одягу з натуральних тканин;

максимально відмовтесь від використання хімічних засобів в побуті. під час загострення сезонної алергії відмовтесь від алкоголю.

Якщо ви зауважили в себе симптоми сезонної алергії — не займайтесь самолікуванням!

Увага! Симптоми полінозу часто можна сплутати з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), зокрема COVID-19. На відміну від COVID-19, для сезонної алергії не характерне підвищення температури, і симптоми знімаються протиалергійними засобами.

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18