Час обирати здоров'я

Що робити, якщо вас вкусив собака?

Домашні тварини давно стали невід’ємною частинкою нашого життя. Щобільше, вони стали фактично членами наших родин, допомагають побороти самотність, покращити настрій. І взагалі спілкування з ними стає для нас справжнім релаксом після насичених робочих буднів.

Проте нехтування правилами гігієни, недбайливе ставлення до стану здоров’я улюбленців може призвести до зараження різними хворобами.

Які хвороби передаються від тварин до людей та як уберегтися від них, маючи домашнього улюбленця?

Сказ

Одна з найнебезпечніших вірусних, смертельних інфекцій, розвитку якої у людини можна запобігти введенням сироватки людям та вакцинацією тварин. Збудником є вірус Neuroryctes rabici. Найчастіше спостерігається у диких тварин або підібраних з вулиці. Передається через кров, слизову та слину через укус. Запам’ятайте, що після укусу не треба чекати симптомів, краще одразу звернутися за медичною допомогою. Адже відразу виявити, що ви хворі, не вийде. Інкубаційний період становить від 10 днів. Найкращий спосіб вберегтися від наслідків — це вакцинація. Всі, хто отримав травму, нанесену твариною з підозрою на сказ або ж підтвердженим сказом, мають обов’язково звернутися до лікарні та отримати безоплатну медичну допомогу. Також ви можете зробити профілактичне щеплення.

Сальмонельоз

Це гостре кишкове інфекційне захворювання, яке викликають бактерії роду Salmonella. Симптомами хвороби можуть бути: пропасниця, діарея, порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Можна підхопити під час контакту з тваринами або прибирання за ними. Сальмонели практично не реагують на антибіотики, тому лікування займає багато часу і зусиль.

Лептоспіроз

Це інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira. Найчастіше бактерія потрапляє у воду із сечею інфікованих гризунів, рідше інших тварин. Захворіти на лептоспіроз можна, контактуючи з інфікованими тваринами. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизових оболонках (очі, ніс, рот). Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань — наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени та взимку. До того ж часом захворювання може протікати безсимптомно. Воно може призвести до ураження нирок, печінки та менінгіту.

Токсоплазмоз

Це інфекція, викликана Toxoplasma gondii. Вона поширена серед пташок та ссавців. Проте саме домашні кішки стають найкращим середовищем для існування цієї бактерії. Заразитися нею можна через екскременти домашнього улюбленця. Наприклад, під час прибирання котячого туалету. Також токсоплазмозом можна захворіти при обробці сирого м’яса, або вживаючи погано проварене або просмажене м’ясо. Часто хвороба протікає без симптомів, проте гостра форма може викликати нудоту, судоми, запалення лімфовузлів і високу температуру. Захворювання особливо небезпечне для вагітних, адже може викликати серйозні патології у плода та навіть спровокувати викидень. Крім того, у немовляти може з’явитися вроджений токсоплазмоз, жовтяниця або розумова відсталість.

Токсокароз

Це паразитарне захворювання, зумовлене нематодами, які паразитують у кишківнику собак (Toxocara canis) або кішок (Toxocara mystaх). Найчастіше хвороба передається дітям через контакт із домашніми тваринами. Симптомами токсокарозу є характерні висипання на тілі, опухає обличчя, лихоманка. Також збільшуються лімфатичні вузли. У частини хворих токсокароз викликає біль у животі, блювання, метеоризм, проноси. Часто виражені симптоми ураження центральної нервової системи. Якщо личинки потрапили в очі, то симптомами можуть бути почервоніння, зниження зору та білі вкраплення на зіницях.

Феліноз (у побуті — хвороба котячої подряпини).

Це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є мікроорганізм групи ОЛТ Bartonella henselae. Резервуаром для інфекції є кішки (особливо сіамські), адже збудник хвороби є представником нормальної мікрофлори порожнини рота у котів. Симптоми хвороби: на місці укусу виникає утворення, ззовні схоже на укус комах, збільшення лімфовузлів, температура.

Яких правил потрібно дотримуватись, якщо ви є власником тварини:

- періодично проходьте профілактичні огляди;

- регулярно приводьте на профілактичні огляди до ветеринара свого улюбленця та вакцинуйте свою домашню тварину;

- після контакту з домашніми тваринами та після прибирання за ними ретельно мийте руки з милом під проточною водою;

- уникайте укусів і подряпин, якщо ж ви все-таки отримали пошкодження від тваринки, негайно продезінфікуйте рану; ✔️не дозволяйте вашим домашнім улюбленцям облизувати ваші порізи чи рани;

- не торкайтеся фекалій тварин та не прибирайте за твариною голіруч;

- не контактуйте з хворими тваринами.

Якщо вас вкусила або дряпнула домашня тварина:

- швидко та ретельно промийте уражене місце великою кількістю води з милом;

- дезінфікуйте рану за допомогою антисептичного засобу на основі спирту чи йоду.

Не використовуйте перекис водню для дезінфекції.

Якщо тварина виглядала не так, як завжди, виявляла ознаки хвороби чи була хворою, після оброблення рани варто звернутися до лікаря.

(Підготовлено за матеріалами МОЗ України)

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18