Час обирати здоров'я

Як працює вакцина компанії AstraZeneca?

# Коронавірус

Ця вакцина є вірусною векторною вакциною. Сам вірус SARS-CoV-2 не використовується у виробництві цього виду вакцин.

Вакцина використовує нешкідливий модифікований аденовірус у якості носія генетичного матеріалу вірусу SARS-CoV-2. Генетичний матеріал — це сегмент ДНК SARS-CoV-2, який кодує специфічний шипуватий білок вірусу SARS-CoV-2. Вірус, що доставляє ген, відомий як вірусний вектор. У цій вакцині вірусним вектором є ослаблений аденовірус шимпанзе. Аденовірус був модифікований таким чином, що він не може розмножуватися в клітинах людини і, отже, не може викликати жодної хвороби. Після того, як він передав генетичний код шипуватого білка SARS-CoV-2, аденовірус руйнується організмом.

Після введення вакцини вірусний вектор проникає в наші клітини в місці ін’єкції і доставляє генетичний матеріал SARS-CoV-2. В клітині спочатку утворюється мРНК шипуватого білка вірусу SARS-CoV-2, а потім на матриці мРНК продукується шипуватий білок SARS-CoV-2. Потім вироблений білок розпізнається клітинами імунної системи і формується імунна відповідь на цей антиген. При стимуляції імунної системи продукуються специфічні антитіла до шипуватого білка SARS-CoV-2 та утворюються клітини пам’яті, не викликаючи хвороби. Завдяки формуванню імунної пам’яті ваша імунна система в майбутньому буде готова швидко боротися SARS-CoV-2 та запобігти захворюванню на COVID-19. Ця імунна пам’ять накопичується у вашому організмі після прийому двох доз вакцини.

Згодом організм знищує вірусний вектор вакцини. Після того, як він передав генетичний код білка-шипа SARS-CoV-2, аденовірус руйнується організмом.

Наскільки безпечна вакцина ChАdOx-1 компанії AstraZeneca?

Ця технологія здається новою, але основана на даних багаторічних досліджень. Вірусні векторні вакцини були розроблені та схвалені для профілактики лихоманки Ебола після багаторічних клінічних випробувань у людей з успішними результатами та відсутністю проблем з безпекою. Дослідницька група Оксфордського університету вже працювала над готовністю до пандемії, використовуючи цю технологію вакцин для боротьби нові захворювання. Як тільки генетична послідовність SARS-CoV-2 стала відомою, технологія була швидко адаптована для націлювання на новий вірус.

Дані клінічних випробувань були ретельно оцінені і вакцина визнана безпечною для використання. Дані клінічних випробувань були опубліковані в журналі The Lancet. Найпоширенішими побічними ефектами, які спостерігали реципієнти вакцини проти COVID-19, були біль у місці ін’єкції, втома, болі в м’язах, відчуття лихоманки та головний біль, які зникали протягом кількох днів. Опубліковані дані відстежували учасників протягом двох-шести місяців після вакцинації без жодних проблем з безпекою, а моніторинг безпеки всіх учасників випробувань триватиме протягом 12 місяців. MHRA також буде проводити незалежний моніторинг безпеки після випуску вакцини.

Наскільки ефективна вакцина ChАdOx-1 компанії AstraZeneca?

У початкових клінічних випробуваннях брали участь майже 11 700 осіб. Серед осіб, які отримали вакцину проти COVID-19, 88% були у віці від 18 до 55 років, 12% — старше 55 років. Випробування показало, що через 14 днів після другої дози вакцина була на 62% ефективною у запобіганні захворюванню людей на COVID-19. Важливо те, що ніхто з осіб, хто отримав вакцину, не захворів на важку хворобу COVID-19; вакцина запобігає найтяжчим випадкам COVID-19.

Зараз проведено подальші дослідження. Нещодавно Public Health Scotland опублікував результати, які показують, що через 28-35 днів після прийому першої дози цієї вакцини рівень госпіталізації знизився на 94%.

Аналіз даних останніх клінічних досліджень демонструє ефективність вакцини після першої дози — 76% (59,3% — 85,9%) з 22 по 90 день, рівень антитіл зберігається протягом цього періоду з мінімальним зниженням. Ефективність вакцини є значно вищою і становить 81,3% після двох доз вакцини, введених з інтервалом 12 тижнів або довше.

Джерело: Національний університет охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика

Повернутись

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18