Час обирати здоров'я

Відбувся онлайн-вебінар "COVID-19: питання вакцинації, тенденції поширення"

# Коронавірус

Сьогодні, 2 березня, відбувся четвертий із серії онлайн-вебінарів щодо COVID-19, організований Львівським обласним центром громадського здоров’я та благодійним фондом Салюс.

Модерувала сьогоднішній захід Мар’яна Служинська, директорка Львівського обласного центру громадського здоров’я.

Марія Телішевська, кандидат медичних наук, директор Благодійного фонду Салюс, розповіла, що перші три вебінари даної серії відбувалися в рамках програми, яка впроваджується Лондонським університетським коледжем у співпраці з Благодійний Фондом Салюс. «Досвід англійсько-української співпраці є надзвичайно важливим. Доповіді британських колег щодо сучасних світових стандартів профілактики, діагностики та лікування коронавірусної інфекції були підготовлені на високому фаховому рівні та будуть корисними для українських медиків», — підкреслила Марія Телішевська.

Фахівець Львівського обласного центру громадського здоров’я Христина Пак детально окреслила тенденції поширення COVID-19 у світі, Україні та, зокрема, Львівській області: «Дані для порівняння ситуації у різних країнах мають певні обмеження та залежать від спроможностей виявлення коронавірусної інфекції у кожній з країн. Порівнюючи ситуацію в Україні з іншими країнами Європи, слід враховувати, що обсяг тестування в інших країнах є значно вищим. Європа та Південно-Східна Азія залишається регіоном, де виявленість залишається найбільшою. На даний час близько 110 мільйонів осіб у світі перехворіли чи є активно хворими на COVID-19. Позитивним є факт, що попереднього тижня смертність в Україні та області дещо пішла на спад». Христина Пак також зазначила, що одним з наслідків пандемії є втрати у доступі населення до медичних послуг. Зокрема, у Львівській області, де впроваджена програма Онкопревенції, спостерігається зниження охопленості жінок скринінговими програмами для ранньої діагностики раку грудної залози та шийки матки.

Наталія Іванченко, в. о. генерального директора ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» зупинилася на питаннях вакцинації від COVID-19, яка офіційно розпочалася в Україні. Вона окреслила етапи вакцинальної кампанії, календарний план на 2021 рік, особливості різних вакцин, а також пояснила логістику роботи мобільних бригад з вакцинації. Жодна доза вакцини не повинна бути втрачена, а тому вже зараз відкрито запис в чергу на вакцинацію: якщо одна чи кілька доз з відкритого флакону протягом дозволених 6 годин не використалися для щеплення осіб з пріоритетної групи, вони можуть бути використані для інших осіб із черги, щоб вакцина не була змарнована. «На першому етапі планується вакцинувати 1520 медичних працівників області, на другому — 28713. Кожна особа повинна отримати дві дози вакцини. Наразі Львівщина отримала 42200 доз вакцини Covishield/AstraZeneca. Досвід країн, що успішно розпочали вакцинацію дещо раніше, зокрема, Ізраїлю, показує позитивні результати. Дуже важливо заохочувати людей вакцинуватися та розвіювати наявні міфи на цю тему»?, — наголосила Наталія Іванченко.

Учасники вебінару мали можливість задати питання спікерам та отримали грунтовні відповіді.

Повернутись

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18