Час обирати здоров'я

Пасивне насильство: що таке неглект та що робити, якщо ви стали його жертвою?

Насильство не завжди гучне та бурхливе. Існує інший його різновид, що відрізняється своєю «непомітністю», проявляється тихою бездіяльністю, і розпізнати його часом нелегко не лише стороннім особам, але й самій жертві. Цей вид психологічної маніпуляції називається неглект.

Слово neglect в перекладі з англійської означає «нехтувати», «не звертати уваги», «не виконувати зобов’язань». Ця форма психологічного насильства в першу чергу стосується людей, що знаходяться в залежному від маніпулятора становищі: дітей, старших осіб, хворих, вагітних та жінок, які нещодавно народили дитину.

Отже, неглект — це форма психологічного насильства/маніпуляції, коли людина відмовляється надавати належну допомогу залежній від неї особі та заперечує свою дотичність до ситуації та її наслідків.

Неглект завжди починається з дрібниць — щось забулося, переплуталося... Це властиво кожній людині. Чим неглект відрізняється від випадкових непорозумінь чи помилок?

Систематичним нехтуванням зобов’язань: незадоволення життєвих потреб залежної від маніпулятора особи відбувається постійно і видаються за норму.

Спричиненням реальної шкоди жертві погіршення фізичного чи психологічного здоров’я, посилення економічної несвободи, руйнування соціальних зв’язків.

Зміщенням фокусу відповідальності: неглектор не визнає власної провини, перекладаючи її на сторонніх осіб чи саму жертву.

Форми неглекту

Емоційний неглект — нехтування психологічними потребами залежної особи, її потребами у повазі, спілкування (наприклад, висміювання батьками романтичних переживань підлітка).

Фізичний неглект — ненадання залежній особі допомоги в небезпечній для життя і здоров’я ситуації (наприклад, відсутність уваги до скарг дитини на головний біль — «замалий ще, немає там чому боліти»)

Неглект в освітній сфері — перешкоджання отриманню залежною особою професійної освіти (наприклад, вимога родичів, щоб невістка залишила навчання в інституті одразу після заміжжя, що присвятити себе побутовим потребам сім’ї)

Медичний неглект — неналежне забезпечення особи з гострим чи хронічним захворюванням медичною допомогою (наприклад, заборона проведення переливання крові дитині через релігійні переконання батьків)

Неглект в сфері психічного здоров’я - ігнорування рекомендацій спеціалістів щодо психокорекції залежної особи (наприклад, дорікання у лінощах людині, що страждає на клінічну депресію)

Наслідки неглекту

Часто «тихе» насильство переростає в більш жорстокі форми аб’юзу. Жертвам роками навіюють, що їхні потреби та їхня думка не важливі, що призводить до втрати віри в себе, знецінення власної думки та визнання зневажливого ставлення за норму. Це призводить до стресових ситуацій, неможливості отримати потрібну допомогу, нездатності реалізувати свій потенціал, пригнічення усвідомлення власних бажань та інтересів. Складність і небезпека цього виду насильства полягає в тому, що його важко розпізнати. Поступово, з часом, серія дрібних незручностей переростає у звичний стан речей. Крім того, найбільш яскраво неглект проявляється в період, коли людина знаходиться в прямій залежності від маніпулятора та не здатна сама подбати про свої інтереси.

Як боротися

Враховуючи те, що неглект розвивається на грунті залежності від об’єкта, найбільш оптимальним, хоча не завжди реальним, варіантом є наявність «подушки безпеки»: фінансові заощадження, наявність іншого помешкання, віддалена робота, можливість отримання фахової допомоги від професіонала. Однак, якщо жертва не може сама забезпечити розв’язання своїх проблем, варто звернутися по допомогу до третьої сторони — далекі родичі, старі друзі та навіть сусіди здатні надати мінімальну підтримку та захист від неглектора. В інших випадках, варто шукати допомоги від соціальних служб та спеціалізованих центрах допомоги.

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18