Час обирати здоров'я

Що таке FASD?

Фетальний Алкогольний Спектр Порушень є невиліковним, не генетичним синдромом, що може проявитись в дітей матері яких вживали алкоголь під час вагітності.

FASD характеризується:

◦ ушкодженнями центральної нервової системи

◦ неврологічними розладами

◦ затримками фізичного і психічного розвитку

◦ розладами поведінки

◦ розумовою відсталість

◦ психомоторною гіперактивність

◦ дефектами розвитку (наприклад: серця, суглобів).

Результатом цих відхилень в дитини можуть виникати труднощі з:

◦ навчанням

◦ концентрацією уваги

◦ пам’яттю і можливістю вирішувати проблеми

◦ координацією рухів

◦ дефектами мови

◦ відношеннями з людьми

◦дотриманням суспільних норм.

Дефекти пов’язані з Фетальним Алкогольним Спектром Порушень (FASD) впливають на інтелектуальний та суспільний розвиток, як під час дорослішання, так і в зрілому віці.

Найчастішою формою пошкоджень викликаних пренатальним впливом алкоголю є Фетальний Алкогольний Синдром (FAS), котрий супроводжується поза пошкодженням центральної нервової системи, як описано вище, наступним:

◦ пренатальними і постнатальними порушеннями росту (маса + довжина тіла)

◦ черепно-лицевий дизморфізм (характерні особливості будови обличчя: вузькі очні щілини, відсутність губного жолобкаб, вузька верхня губа).

Крім того, до частих фізичних особливостей належать:

◦ зменшена окружність голови (мікроцефалія)

◦ сплощена середня частина обличчя

◦ короткий, задертий ніс

◦ асиметричне розташування вух

◦ епікантус (монгольська складка).

Ці особливості не завжди свідчать про пошкодження викликані впливом алкоголю на плід. Оцінку того, чи дана особливість пов’язана з дією алкоголю може зробити тільки лікар!

Пам’ятай, що відхиленням пов’язаним з FASD можна на 100% запобігти через утримання від алкоголю протягом вагітності!

Пошкодження мозку

Алкоголь в плодовій стадії розвитку дитини, може призвести до невідворотних структурних і функціональних змін мозку. Деякі частини мозку особливо вразливі до алкоголю і підлягають найбільшим пошкодженням під його впливом.

Серед них варто виділити:

Базальні ганглії (базальні ядра) відповідальні за моторику, пізнавальні процеси такі, як здатність засвоювання знань і виконавчі функції (здатність перемикатися з одного завдання на інше, утримання від неадекватної поведінки, просторова пам’ять).

Мозолисте тіло передає інформацію між лівою і правою півкулею головного мозку, виконує функцію мосту між півкулями. Порушення діяльності мозолистого тіла супроводжуються:

◦ дефіцитом уваги

◦ проблемами з концентрацією

◦ проблемами з інтелектуальною діяльністю

◦ проблемами з письмом і читанням

◦ проблемами з вербальною пам’яттю ◦ проблемами з виконавчими функціями

◦ проблемами з психосоціальним функціонуванням

Мозочок відповідає, як за моторні функції — розвиток великої моторики (наприклад: стрибки, ходьба) і рівновагу, так і бере участь у пізнавальних процесах. Порушення діяльності мозочку є причиною проблем з навчанням (засвоєння знань) і порушенням рівноваги з координацією.

Гіпокамп бере участь в процесах навчання і пам’яті, він являється особливо вразливим до впливу алкоголю. Його пошкодження веде до комплексних проблем в засвоєнні знань.

Вплив алкоголю може призвести до змін в лобовій частці, що пов’язано з:

◦ проблемами в навчанні

◦ дефіцитом в області виконавчих функцій (здатність перемикатися з одного завдання на інше, утримання від неадекватної поведінки, просторової пам’яті)

◦ труднощі в соціальному функціонуванні (недалекоглядність, контроль імпульсивності) ◦ мовні та емоціональні проблеми.

Міфи і факти

Мій лікар сказав, що можна спокійно випити один, чи два бокали вина під час вагітності.

Твій лікар може не знати про негативний вплив алкоголю на правильний розвиток дитини, або відчувати незручності в розмові про вплив алкоголю на ембріон, або плід. На жаль не всі лікарі мають достатньо знань на тему тератогенної дії алкоголю на плід. Крім того, деякі лікарі можуть відчувати незручності в розмові з жінкою, яка не схиляється до утримання від алкоголю під час вагітності, тому дають згоду на споживання малої кількості вина під час вагітності. Таке відношення суперечить рекомендаціям і науковим доповідям про тератогенний вплив алкоголю.

Мої знайомі, чи жінки в моїй родині споживали незначну кількість алкоголю під час вагітності і їх діти цілком здорові

Кожна вагітність відрізняється від іншої. Не у всіх вагітних жінок, що вживали алкоголь під час вагітності народжуються діти з проблемами, які видно в стадії новонародженої дитини, дозрівання, чи зрілості, так само, як не в кожного курця буде рак легенів. Але безперечним фактом залишається токсичний вплив алкоголю на дитину, що розвивається в утробі матері. Тож навіщо ризикувати? Деякі діти можуть мати дрібні ушкодження, як результат впливу алкоголю в плодовому періоді, котрі стануть помітними тільки в шкільному віці (або пізніше), наприклад проблеми з навчанням, чи поведінкою. Часто проблеми та вади, що вже існують не пов’язують з пренатальним впливом алкоголю, що тягне за собою неправильні діагнози й пізню адекватну допомогу. Як каже доктор Сюзан Естлі (dr. Susan Astley): «Діти після пренатального впливу алкоголю часто виглядають оманливо добре / нормально / здоровими в період перед шкільним навчанням. Повний вплив тератогенної дії алкоголю в житті плода стане помітним тільки в періоді дозрівання».

Один бокал вина не впливає на розвиток дитини

Будь яка доза алкоголю спожита вагітною доходить до дитини, що розвивається, навіть дуже мала. Не існує кількість алкоголю, котра б не змогла проникнути до дитини, що розвивається утробі мами.

Вживання алкоголю під час вагітності безпечніше ніж вживання кокаїну, чи героїну

Алкогольні напої серед яких вино, призводять до значно більших і серйозніших вад ніж будь-яка інша тератогенна субстанція. «Посеред всіх субстанцій, що викликають звикання (кокаїн, героїн, марихуана), алкоголь викликає найсерйозніші неврологічно-поведінкові пошкодження плоду» IOM (Інститут Медицини США). Будь-який вид алкоголю (наприклад: горілка, пиво, вино, віскі), як і інші психоактивні субстанції спожиті під час вагітності пов’язані з ризиком пошкодження плоду.

Тільки особи з алкогольною залежністю можуть народити дитину з FASD

Наукові знання в області тератогенного впливу алкоголю однозначні: Будь яка кількість алкоголю спожита в тракті вагітності, це ризик для правильного розвитку дитини, не треба пити надмірно, чи ризиковано, щоб спричинити ризик для здорового розвитку плода. Багато жінок, які не мають алкогольної залежності народжують дітей з вадами, що виникають через дію алкоголю на плід. Цей факт виникає від незнання тератогенної дії алкоголю на плід.

Алкоголь спричинює тільки фізичні зміни — якщо дитина нормально виглядає, то повинна бути здоровою

Переважна більшість дітей (понад 85%), що обстежувалась на ефекти після впливу алкоголю в стадії плоду, не мала жодних вроджених фізичних вад, тільки пізнавальні дефіцити і/або проблеми з поведінкою. Спектр розладів пов’язаних з алкоголем дуже великий, саме тому більшість пізнавальних дефіцитів, чи проблем з поведінкою рідко пов’язують з дією алкоголю на етапі плода.

Найчастіші питання

Чи існує безпечна кількість алкоголю?

Під час вагітності нема безпечної дози алкоголю. Будь яка кількість, навіть один бокал вина без жодних проблем проходить крізь плаценту і тим самим доходить до плоду, що розвивається. Дитина розвиваючись в утробі мами не має метаболізму етилового спирту через печінку, чи інші способи. Алкоголь проникає до організму дитини, а його концентрація не відрізняється від концентрації в маминій крові.

Чи може вживання алкоголю завадити завагітніти?

Існують наукові доводи, згідно з якими, споживання великої кількості алкоголю впливає на плідність і тим самим може завадити завагітніти. Плануючи вагітність краще припинити вживання алкоголю.

Чи споживання алкоголю може довести до викидня?

Деякі наукові дослідження довели існування залежності між кількістю викиднів і народжень мертвої дитини в умовах вживання алкоголю під час вагітності.

Чи безпечно вживати алкоголь після першого триместру?

Ні! Алкоголь безпосередньо впливає на розвиток мозку дитини. Мозок розвивається протягом всього терміну вагітності, що означає, що вживання алкоголю в будь-якому триместрі збільшує ризик його пошкодження. Більше того, не існує періоду вагітності протягом якого споживання алкогольних напоїв було б цілком безпечне. Наукові дослідження пов’язують загрозу народження дитини зі зменшеною окружністю (розміром) голови з споживанням алкогольних напоїв мамою і другому і третьому триместрі вагітності.

Чи може дитина народитися з симптомами абстинентного синдрому (алкогольна ломка)?

Так, це відбувається, якщо мати вживала алкоголь під час вагітності, або незадовго до пологів. Серед симптомів абстинентного синдрому в новонароджених спостерігаються: тремор, підвищена напруженість м’язів, неспокійність і частий плач.

Чи можна в період годування грудьми споживати алкогольні напої?

Випитий матір’ю алкоголь проникає до її молока, а його концентрація наближується до концентрації в крові мами. На зменшення концентрації алкоголю в молоці впливає тільки час. Щоб усунути з молока кількість алкоголю, що відповідає стандартній порції, треба від двох до двох з половиною годин. Алкоголь впливає на лактацію.

Я тільки що дізналася, що вагітна вже 6 тижнів, але я випила пиво на минулих вихідних. Чи це значить, що моя дитина матиме FASD?

Безпечна кількість алкоголю під час вагітності не відома, тому складно сказати, чи одне пиво, це безпечна доза. Дуже важливо для здоров’я і правильного розвитку дитини, щоб ви не вживали алкоголю від моменту, коли дізнались про вагітність.

Інформація надана: Vagi bez Alko, Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych

Go back

Наша адреса

вул. Некрасова, 4,
79010, м. Львів

Гаряча лінія

09:00–18:00
+38 032 260-19-18